Choinka z ciasta francuskiego z pysznym kremem. Zrób ekspresowy deser, który zachwyci wszystkich
Ciasto francuskie i krem czekoladowo-orzechowy to duet, z którego możesz stworzyć ekspresową świąteczną choinkę uwielbianą przez dzieci. Jednak pamiętaj, że choć gotowe kremy czekoladowo-orzechowe są pyszne, to często zawierają sporo cukru oraz tłuszczu, głównie z orzechów laskowych i niestety oleju palmowego.
Jak przygotować choinkę z ciasta francuskiego na słodko?
Przygotowanie tego słodkiego przysmaku nie jest trudne i co najważniejsze, nie wymaga nakładów czasu, tak deficytowego w przedświątecznym zabieganiu. Wystarczy jedno opakowanie gotowego ciasta francuskiego (świeżego lub mrożonego), które smarujemy kremem czekoladowo-orzechowym. Formujemy na kształt choinki i pieczemy.
Porada: choinkę z ciasta francuskiego najlepiej podać od razu po upieczeniu, kiedy ciasto jest chrupiące. Jeśli musisz ją przechować, pamiętaj, by umieścić ją w szczelnie zamkniętym pojemniku. Jednak ciasto francuskie traci na chrupkości po kilku godzinach, więc najlepiej cieszyć się nią od razu!
Przepis: Choinka z ciasta francuskiego na słodko
Wystarczą trzy składniki, aby wyczarować pyszną świąteczną choinkę w słodkim świątecznym wydaniu.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- międzynarodowa
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 8
- Liczba kalorii
- 195 w każdej porcji
Składniki
- 300 g ciasta francuskiego (1 opakowanie)
- 200 g kremu czekoladowo-orzechowego
- 1 jajko
Sposób przygotowania
- Przygotowanie ciastaCiasto francuskie rozwiń na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na jednym prostokącie ciasta (najczęściej jest to prostokąt o wymiarach ok. 25x30 cm) rozsmaruj równą warstwę kremu, zostawiając około 1-2 cm wolnego miejsca przy brzegach.
- Formowanie choinkiPrzykryj warstwę kremu drugim arkuszem ciasta francuskiego, tak by oba prostokąty ciasta idealnie do siebie pasowały. Wykorzystaj nóż, aby wyciąć z ciasta kształt choinki – najprościej zrobić to, odcinając od dołu trójkąt o szerokości około 20-25 cm. Następnie wytnij paseczki (ok. 1-2 cm szerokości) z boków choinki, zaczynając od jej zewnętrznych brzegów i kierując się ku górze. Na końcu każdej „gałązki” z ciasta francuskiego możesz delikatnie skręcić je w spiralki. Tak przygotowane ciasto posmaruj roztrzepanym jajkiem, aby nadać jej ładny złoty kolor.
- Pieczenie ciastaRozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu). Wstaw choinkę do piekarnika i piecz przez około 15-20 minut, aż ciasto stanie się złociste i chrupiące.
To ciasto można podawać bez przybrania. Jeśli jednak chcesz ją świątecznie udekorować, to po wystudzeniu posyp choinkę cukrem pudrem, aby wyglądała jak oprószona śniegiem. Możesz także dodać dekorację z czekolady.
Jakie ciasto francuskie kupić?
Przy zakupie ciasta francuskiego warto zwrócić uwagę na jego skład. Ciasto przygotowuje się z czterech podstawowych składników, więc teoretycznie wszystkie inne wydają się zbędne. Do jego powstania potrzebne są tylko mąka, masło, woda i sól. Producenci ciast francuskich bardzo często dodają do niego olej palmowy i substancje emulgujące. W składzie można znaleźć również cukier.
Wskazówka: jeśli masz możliwość, to wybieraj ciasto francuskie zawierające w składzie podstawowe składniki. Bezwzglęnie unikaj produktów z olejem palmowym.